Smear testi sonucunda LSIL çıkması ne demektir? Ne yapmalısınız?

Rahim ağzı kanseri taramalarında hücrelerin sürüntü alınarak değerlendirildiği smear testini aldığımızda yaklaşık 100 kişide birinde LSIL yani low-grade squamous intraepithelial lesion (düşük dereceli yassı hücreli hücreler) sonucu ile karşılaşırız. 

Bu durum, rahim ağzı hücrelerinde HPV virüsüne bağlı hafif ve genellikle geçici değişiklikleri ifade etmektedir. Ancak, nadiren de olsa, yaklaşık %4-5 ihtimalle, rahim ağzının diğer bölgelerinde CIN3 yani kansere dönüşme riski taşıyan lezyonlar da tespit edilebilmektedir. 

Bu nedenle smear’de LSIL raporlanan hastalarımızın önemli bir kısmında kolposkopi işlemi yaparak, rahim ağzını bir bütün olarak değerlendirmeyi tercih ediyoruz. Kolposkopi işlemi oldukça kolay ve ağrısız bir işlemdir. Rahim ağzını yakından değerlendirdiğimiz bu işlemde, rahim ağzından birkaç adet mikro-biyopsi alarak, kanser öncüsü olan CIN3 lezyonu olup olmadığını netleştirmiş oluyoruz.

Biyopsi sonucu CIN1 çıkan hastalarımıza, bu lezyonların kendiliğinden geçme ihtimalleri yüksek olduğu için yılda bir takip öneriyoruz. CIN2 veya CIN3 çıkan nadir sayıdaki hastalarımıza da, genellikle LEEP konizasyon işlemi, yani rahim ağzını temizlediğimiz işlemi öneriyoruz.

CIN1 tanısı alan hastalarımızın çoğunlukla bağışıklık sistemini güçlü tutması ve bazı besinsel takviyeleri kullanması öneriliyor. Bu takviyelerin ana amacı normal bağışıklık sistemini desteklemektir. Bunlar arasında D vitamini, çinko, C vitamini gibi vitaminlerin yanında Reishi mantarı (ganoderma lucidum), brokoli özütü gibi bir takım takviyeler oldukça sık kullanılmaktadır. Sigara kullanmakta olan kişilerin bunu olabildiğince bırakması, ayrıca ileride HPV virüsünü kapmayı önlemek için, HPV aşılarını olmaları oldukça önemlidir.

LSIL tanısı alan bir kadının büyük ihtimalle HPV virüsü taşıdığını söyleyebiliriz. Yapılan bir çalışmada LSIL raporlanan hastaların en az %70’inde HPV virüsü tespit edilmiştir. Bu nedenle HPV nin eşler arasında geçişini önlemek için her iki partnerin de aşılanması oldukça önemlidir. Bu sayede virüsün vücuttan atılmasından sonra tekrar aynı virüsle enfekte olma riski ortadan kaldırılmış olacaktır.

Özetle, LSIL rahim ağzı kanser taramalarında karşılaştığımız ve geçici HPV etkisini düşündüren bir durumdur. Daha ciddi bir durumu atlamamak için, kolposkopi yapılması önerilmektedir. Kolposkopide CIN1 çıkması durumunda gerekli önlemleri alarak izlem yapılması, daha ciddi CIN2 veya CIN3 durumlarının tespiti halinde ise LEEP konizasyon işleminin yapılmasını öneriyoruz.

Sağlıklı günler dilerim.

Prof.Dr. Eralp BAŞER

Prof. Dr. Eralp Başer

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı

[email protected]+90 533 433 02 82

Randevu Alın

Benzer Yazılar

Yorum Yazın