Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri

Rahim ağzı kanserinin nedenleri ve belirtileri

Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri

 

Rahim ağzı kanserinin nedenleri ve belirtileri nelerdir?

 

Rahim ağzı (serviks) kanserinin gelişimindeki en önemli risk faktörü human papilloma virüs (HPV) ile olan uzun süreli enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonların özellikle cinsel yollarla bulaştığını bilmemiz gereklidir.

Bunun dışında sigara kullanımı, genital enfeksiyonlar da rahim ağzı kanser riskini arttırabilir.

 

Rahim ağzı kanseri önlenebilir mi?

 

Rahim ağzı kanseri önlenebilen bir hastalıktır. Bunun için HPV enfeksiyonunu önlemek yeterlidir. HPV enfeksiyonunun önlenebilmesinde aşılar günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun dışında rahim ağzı kanserlerinin öncü lezyonlarını erken evrede saptarsak ve tedavi edersek rahim ağzı kanserlerini önleyebiliriz.

 

Rahim ağzı kanseri teşhis yöntemleri nelerdir?

 

Rahim ağzı kanserinin teşhisi anormal simir bulguları saptanan hastalarda yapılan kolposkopik inceleme esnasında alınan biyopsiyle konulmaktadır. Bunun dışında jinekolojik muayene esnasında bir lezyondan şüphelenilirse bundan alınan biyopsiyle de tanı konulabilir.

 

Rahim ağzı kanserinde tedavi yöntemleri nelerdir?

 

Rahim ağzı kanserinin tedavisinde eğer tümör erken evrede saptanmışsa genellikle cerrahi tedaviden faydalanılmaktadır. Cerrahi yöntemler arasında açık cerrahi, laparoskopik cerrahi veya robotik cerrahi kullanılabilmektedir. Daha ileri evrede yakalanılan hastalarda iste radyoterapi veya kemoterapiden faydalanılmaktadır.

 

Rahim ağzı kanserinin tedavi başarısını etkileyen faktörler nelerdir?

 

Rahim ağzı kanserlerinde tedaviyi etkileyen faktörler arasında tümörün biyolojik yapısı, tümörün tanı aldığı zamandaki evresi, hastanın yaşı ve bağışıklık sistemi önemli bir etkendir. Bütün bu etkenler göz önüne alınarak tedavi planlaması ve takip yapılmaktadır.

 

Rahim ağzı kanseri tedavisi sonrası çocuk sahibi olunabilir mi?

 

Rahim ağzı kanseri tanısı alan hastalarımızda ileride çocuk sahibi olma isteği varsa tümör çapı 2 cm veya daha altındaysa sadece rahim ağzı ve çevresindeki dokular alınarak fertilite koruyucu cerrahi yapılabilmektedir.

 

Rahim ağzı kanseri tedavi sonrası takip nasıldır?

 

Rahim ağzı kanseri nedeniyle tedavi edilen hastalarımızda genellikle ilk 2 yıl 3 ayda bir, sonraki 3 yılda 6 ayda bir takiplerimize devam etmekteyiz. Bu takip esnasında vajinal bölgeden alınan simir ve tomografi ve PET gibi diğer inceleme yöntemlerinde faydalanmaktayız.

 

Prof. Dr. Eralp Başer

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı

[email protected]+90 533 433 02 82

Randevu Alın