LEEP konizasyon işlemi, rahim ağzının CIN3 gibi kanser öncüsü durumlarının hem teşhis hem tedavisinde kullandığımız bir yöntemdir. HPV virüsünün neden olduğu CIN2 veya CIN3 durumlarında, ileride kanser gelişim riski belirgin olarak artmaktadır (ortalama % 15-40). Bu nedenle bu lezyonların tanı ve tedavisi ileride oluşabilecek rahim ağzı kanserinin önlenebilmesi açısından oldukça önemlidir.
Rahim ağzı kanseri, HPV yada Human papillomavirus olarak adlandırılan bir virüsün rahim ağzına çoğunlukla cinsel ilişki ile yerleşmesi, sonrasında kanser öncüsü CIN2 ve CIN3 lezyonlarının oluşması, en sonunda da bu lezyonların kansere dönüşümü ile oluşmaktadır. HPV enfeksiyonu olan her kadın kanser olmaz. Sadece HPV virüsünün uzun süreli olarak rahim ağzında kaldığı durumlar buna zemin hazırlar.
HPV virüsü, rahim ağzında en sık olarak transformasyon zonu olarak adlandırılan bölgeye yerleşmeyi tercih eder. Bu bölge, rahim ağzının içeri doğru uzanan kanalından başlayıp, hemen dıştaki dokusu ile birleşme bölgesidir. HPV virüsünün transformasyon zonuna yerleşmesini takiben, uzun süreli orada bulunması kanser gelişimi açısından risk oluşturmaya başlar. HPV virüsünün kendi genetik yapısında bulunan genler, içerisinde bulunduğu hücrelere çoğalma sinyali gönderir. Bu sinyali alan hücrelerde normalin üstünde genetik madde yapımı ve şekil bozuklukları oluşmaya başlar (Atipi). Atipik hücreler yine zaman içerisinde CIN2 veya CIN3 lezyonlarına dönüşebilir. Pap smear testi, rahim ağzına bir fırça sürülerek hücrelerin toplanmasıdır. Bu hücreler patologlar tarafından mikroskop altında incelenir. Eğer CIN2 veya CIN3 açısından riskli hücreler varsa, bu sonuçlar raporlanır.
Jinekolog onkolog olarak görevimiz, kolposkopi dediğimiz inceleme yöntemi ile rahim ağzını detaylı olarak inceleyip, doğru bölgelerden biyopsi almaktır. Kolposkopi mutlaka bu alanda jinekolog veya jinekolog onkologlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Aldığımız biyopsinin sonucunun CIN2 veya CIN3 olarak raporlanması durumunda, rahim ağzının bu lezyonlardan temizlenmesi gerekmektedir.
LEEP konizasyon olarak adlandırılan işlem, rahim ağzının transformasyon zonu bölgesinin bir dilim veya koni şeklinde çıkarılmasıdır. Kanser öncüsü durumların en çok oluştuğu bu bölgenin temizlenmesi sonucu, ileride kanser gelişim ihtimali çok azaltılmaktadır (%1’ler). Bu işlemde aldığımız dilim gibi doku yine patoloji laboratuvarına inceleme için gönderilir. Patolog tarafından detaylı olarak incelenen dokudaki CIN2 veya CIN3 teşhis edilir. Ayrıca CIN2 veya CIN3’ün rahim ağzına ne kadar yayıldığı da tespit edilmiş olur. Bunun dışında koni şeklindeki parçanın uçlarına kadar yayılan bir CIN2 veya CIN3 lezyonu varsa, bu duruma cerrahi sınırların pozitif olması denilir. Bu durumda rahim ağzının kalanında CIN2 veya CIN3 dokusundan az da olsa kalmış olma ihtimali düşünülür ve hastamız daha yakın olarak izlenir.
LEEP konizasyon işlemi lokal anestezi ile uygulanabilse de, çoğunlukla hastamızın konforu için genel anestezi (sedoanaljezi) ile yapmayı tercih ediyoruz. Bu şekilde LEEP konizasyon işlemi minimum ağrı ile gerçekleştirilir.
LEEP konizasyon işlemi sonrasında rahim ağzının tam olarak iyileşmesi 1.5 ayı (6 hafta) bulmaktadır. Bu iyileşme döneminde kanlı sulu akıntılar veya ara sıra hafif vajinal kanamalar görebilmekteyiz. Bu durumlar iyileşmenin doğal bir süreci olduğundan önem arzetmemektedir. İşlem sonrasında çok nadiren rahim ağzında enfeksiyon oluşabilmektedir. Bu durumda günler içerisinde artan kasık ağrısı, kötü kokulu vajinal akıntı meydana gelmektedir. LEEP konizasyon sonrasında bir enfeksiyon gelişmiş ise, uygun antibiyotik tedavisini hastamıza uygulayarak enfeksiyonu tamamen tedavi edebilmekteyiz.
LEEP konizasyon işlemi sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. Bunlardan ilki, yukarıda bahsettiğimiz kanama veya enfeksiyon belirtileri durumunda işlemi yapan hekime ulaşılması, gerekirse muayene olunmasıdır. LEEP konizasyon işlemi sonrasında özellikle 1 hafta ağır spor aktivitelerinden kaçınılmalıdır. Ayrıca işlemden sonra en azından 1 ay (4 hafta) havuz veya denize girmekten, ve cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Bu durumlar enfeksiyon ihtimalini arttırmaktadır.
LEEP konizasyon yaptığımız hastalarımızın takibi, genellikle ilk yıl 6 ayda bir, sonrasında ise yıllık olarak yapılmaktadır. Takipte gerek görülürse kolposkopi incelemesi yaparak yeni oluşan veya LEEP konizasyon işleminde alınmamış lezyonların tespiti sağlanmaktadır. HPV virüsü yazımızın başında da belirtildiği gibi, esasen transformasyon zonu bölgesini tercih ettiğinden, LEEP konizasyon işlemi yapılan hastalarımızın çoğunda 1 yıl içerisinde HPV virüsünün kaybolduğunu, yani vücuttan tamamen atıldığını görüyoruz.
LEEP konizasyon işlemi yapılan hastalarımızın aklına sıkça gelen bir soru da, bu işlemler sonrasında hamile kalma, düşük yapma veya erken doğum ihtimalleridir. Çok büyük orandaki hastamızda, bu işlemlerin ne gebeliğe engel olması, ne de düşük veya erken doğuma neden olması söz konusudur. Nadiren, özellikle birkaç defa LEEP konizasyon yapılan hastalarımızda rahim ağzı dokusu yetersiz kalmışsa bu hastalarımızda erken doğum ihtimali artmaktadır. Bu hastalarımızda da vajinal yolla veya karın yoluyla rahim ağzına dikiş atılarak bu durum önlenebilmektedir. LEEP konizasyon yapılmış hastalarımızda normal doğum yapmaları açısından hiçbir engel bulunmamaktadır.
LEEP konizasyon işlemi ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz e-posta veya whatsapp üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
[email protected]+90 533 433 02 82