Endometriyal Hiperplazi

Endometriyal Hiperplazi

Endometriyal Hiperplazi (Rahim İçi Dokusu Kalınlaşması)

 

Endometriyal hiperplazi nedir?

Endometriyal hiperplazi, rahim içerisini döşeyen ve her ay adet döneminde dökülerek yenilenen endometriyum tabakasının anormal şekilde kalınlaşmasıdır. 

 

Endometriyal hiperplazi neden önemlidir?

Endometriyal hiperplazi eğer tedavi edilmezse ileriki dönemde endometriyum kanserine dönüşme riski taşıdığı için önemlidir. 

 

Endometriyal hiperplazi’nin kansere dönüşme riski nedir?

Endometriyal hiperplazi tipleri temel olarak atipili (hücrelerde kanser öncüsü farklılıkların oluşması) ve atipisiz olarak sınıflandırılır. Atipisiz endometriyal hiperplazi kansere nadiren dönüşürken (%1-3), atipili endometriyal hiperplazi’nin kansere dönüşme riski çok daha fazladır (%8-30).

 

Endometriyal hiperplazi gelişme riski kimlerde daha fazladır?

Endometriyal hiperplazi gelişme riski aşağıdaki durumlarda daha fazladır:

  • Obezite
  • Hipertansiyon
  • Diyabet (Şeker hastalığı)
  • Kontrolsüz östrojen kullanımı
  • Seyrek adet görme
  • Polikistik over sendromu
  • Doğum yapmamış olmak
  • Ailevi yatkınlık

 

Endometriyal hiperplazi tanısı nasıl konulur?

Endometriyal hiperplazi tanısı için rahim içerisinden biyopsi yapılmalıdır. Bu biyopsi küretaj şeklinde yapılabildiği gibi, histeroskopi denilen rahim içerisinin gözlemlenmesi ve parça alınması ile de yapılabilmektedir. 

 

Endometriyal hiperplazi tedavisi nasıl yapılır?

 

Endometriyal hiperplazi tedavisi planlanırken en önemli kriterler atipi olup olmaması ve hastanın çocuk istemidir. Atipisiz endometriyal hiperplazi durumunda genellikle hormon tedavisi başarılı olmaktadır. Burada progesteron hormonu kullanılarak anormal kalınlaşma tedavi edilebilmektedir. Atipili endometriyal hiperplazi durumunda ileride kanser gelişim riski daha yüksek olduğundan, eğer hastanın gebelik istemi yoksa rahim alınması (histerektomi) operasyonu tercih edilmektedir. 

 

Gebelik istemi olan kadınlarda endometriyal hiperplazi tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Gebelik istemi olan kadınlarda endometriyal hiperplazi tespit edilmesi durumunda rahmin korunması ön plandadır. Bu nedenle öncelikli olarak hormon tedavisi uygulanır. Hormon tedavisi çoğu hastada başarılı sonuç vermektedir. 

 

Endometriyal hiperplazi gelişimini önlemek mümkün müdür?

Endometriyal hiperplazi gelişiminin önlenmesi için, önlenebilir faktörlerin düzeltilmesi önemlidir. Örnek olarak, obez olan hastalarda kilo verilmesi, adet düzensizliği olan polikistik over sendromlu hastaların tedavi altına alınması gibi önlemlerin alınması ile endometriyal hiperplazi gelişimi riski azaltılabilir.

 

 

Prof. Dr. Eralp Başer

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı

[email protected]+90 533 433 02 82

Randevu Alın