Menopoz sonrası vajinal kanamaların önemi

Menopoz sonrası vajinal kanamaların önemi

Menopoz sonrası vajinal kanama nadir olarak oluşan bir durumdur. Menopoz sonrasında oluşan vajinal kanama durumunda ciddi hastalıkların oluşma ihtimali akılda tutulmalıdır. Menopoz, kadında yumurtalık fonksiyonlarının azalması sonucu en az 1 yıl adet görmeme olarak tanımlanır. Ülkemizde ortalama menopoz yaşı 40’lı yaşların sonu ile 50’li yaşların başlangıcı arasında değişkenlik göstermektedir. Menopoz gelişiminde genetik faktörler, ek hastalıklar, geçirilen önemli ameliyat veya tedaviler rol alabilmektedir. Kesin menopoz tanısı için, jinekolojik muayene gerekmektedir.

Menopoz sonrası vajinal kanama ile başvuran bir hastada, jinekolojik muayene esnasında, hem klinik öykü (1 yıldan uzun süre adet görmeme, ateş basmaları, vajinal kuruluk gibi şikayetler), hem jinekolojik muayene (dış genitalorganlarda östrojen azalmasına bağlı bulgular, ultrason incelemesinde rahim duvar kalınlığında (endometrium) incelme, yumurtalıklarda küçülme ve yumurtlama fonksiyonunu gösteren folikül sayısında azalma), hem de laboratuvar testleri (FSH, LH ve estradiol hormonları) yol gösterici olmaktadır. Menopoz genellikle 40’lı yaşlarda olmakla birlikte, bazı kadınlarda erken menopozla (40 yaş altı) karşılaşılabilmektedir.

Menopoz sonrası vajinal kanama olması beklenmedik bir durumdur. Menopoz sonrası vajinal kanamaların %70 kadarı rahim duvarının çok incelmesi nedeniyle olmaktadır. Geriye kalan %30’luk kesimde menopoz sonrası kanamalar rahim duvarının kalınlaşması, rahim içindeki polipler, hormonal ilaç kullanımı ve rahim kanseri gibi durumlar nedeniyle oluşabilmektedir. Rahim içinin inceldiği durumlarda genellikle sadece gözlem yapmak yeterlidir. Rahim duvarında kalınlık tespit edildiği durumlarda ise rahim içinin küretajı (rahim içinden parça alınması) veya rahim içinin kamerayla gözlemlenmesi (histeroskopi) tercih edilmektedir. Bu girişimleri yapmaktaki amaç hem menopoz sonrası kanamanın nedeninin belirlenmesi, hem de tedavi sağlanmasıdır. Rahim içinde polip tespit edilirse polipin histeroskopiyöntemiyle çıkarılması işlemi uygulanır. Rahim duvarında genel kalınlaşma varsa küretajla kalınlaşmış doku temizlenir ve patolojik inceleme için gönderilir. Patolojik incelemedeki sonuca göre sonraki tedavi planı belirlenir.

Menopoz sonrası vajinal kanamalar önemli hastalıkların habercisi olabildiğinden, böyle bir durumda mutlaka jinekolog kontrolüne gidilmelidir. Tüm menopoz sonrası vajinal kanamaların %10 kadarının rahim kanserine bağlı olduğu unutulmamalıdır. Basit ve ağrısız bir jinekolojik muayene ile kolaylıkla tanı konulabilecek önemli hastalıklar ihmal edilmemelidir.

Menopoz sonrası vajinal kanama konusunda daha detaylı bilgi için lütfen benimle iletişime geçiniz. Sağlıklı günler dilerim…

Prof. Dr. Eralp Başer

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı

[email protected]+90 533 433 02 82

Randevu Alın

Benzer Yazılar